Site icon eMuhasebe Blog

Tevkifatlı Fatura Nedir? Tevkifat Oranları Nedir?

Tevkifat Nedir?

Tevkifat, kesinti demektir.  Tevkifatlı fatura; fatura üzerindeki verginin alıcı ve satıcı arasında paylaşılmasıdır. Tevkifatlı fatura, normal ya da irsaliyeli faturayla aynı niteliklere sahiptir.

Gelir vergisi tevkifatı ne demek?

Gelir Vergisi Kanunu’nun 94. maddesinde belirtilen gelir cinsleri üzerinden, tanımlanan kesintiler gelir vergisi tevkifatı olarak tanımlanır. GVK’nın 94. maddesinde tevkifatlı fatura düzenleyecek sektörler, gelir çeşitleri ve yer alan kesintiler ayrıntılı olarak belirtilmiştir.

Hangi kuruluşlar tevkifat yapabilir?
Tevkifat uygulanabilecek işlemler hangileridir?
Tevkifatlı fatura nasıl hesaplanır?

Yalın bir tevkifat hesaplama formülü maalesef yoktur. Tevkifat oranları sektörden sektöre değişiklik gösterdiği için yasanın ilgili bölümüne bakarak, tevkifat oranlarını ona göre uygulamanız gerekmektedir. Oranlar %50 şeklinde olabildiği gibi, %90 gibi bir oran da olabilmektedir.

Tevkifatlı fatura hesaplanmasına örnek vermek gerekirse;

KDV hariç fiyatı 4.000 TL’lik bir ürün satın aldınız. Faturaya %18 oranında KDV yansıdığını farzedelim. Faturaya yansıyan vergi oranı 720 TL, toplam tutar ise 4720 TL yapar. Fatura, %50 oranında tevkifatlı fatura ise 720 TL’lik verginin yarısını satıcı,diğer yarısını alıcı öder.

Tevkifat oranları nedir?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın tevkifat uygulaması sayfasından detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

https://www.gib.gov.tr/node/86891

Exit mobile version